Youglobe med ny strategi

Ungdomstænketanken Youglobe sadler om. Ideen om et smart teknisk værktøj parkeres. For nu. I stedet satses der på enkeltprojekter i løbet af 2013, så foreningen kan etablere sig og få skulderbredde nok til, at unge vil deltage aktivt i Youglobe. Den nye kurs kan have betydning for NAU

Den endnu spæde ungdoms-interesseorganisation, Youglobe, er så småt ved at etablere sig. I juni 2012 lancerede folkene bag (prominente, erfarne journalister) Youglobe – hvis primære formål er at være en tænketank, hvor unges meninger og holdninger indsamles. Siden er der holdt oplæg og workshops for at introducere verden for projektet. Sidste weekend blev endnu et stort skridt taget, da der blev afholdt et udviklingsseminar på Vallekilde Højskole, hvor såkaldte ungeredaktører, højskolegængere og Youglobe skulle diskutere, forme og konkretisere det nye talerør for unge.

Men på flere måder var weekendseminaret også et skridt tilbage. Det forklarer tidligere næstformand i NAU, nu aktivist og kandidat til byrådet, Simon Bjørnholdt Eriksen:

Simon Bjørnholdt Eriksen stoppede som næstformand i NAU ved seneste landsmøde i november.

– Vi kom frem til, at der er lang vej igen. Vi prøvede forskellige ting af og forsøgte blandt andet at bruge de værktøjer, der er på facebook til at producere en nyhed om skoleskyderi. Men vi fandt ud af, at vi ikke kunne bruge det. Der var for få deltagere på facebook og deltagerne var ikke repræsentative.

Teknikken glippede
Talsmand for Youglobe Olav Hesseldahl nikker genkendende Simon Bjørnholdt Eriksens kritik. Teknisk er Youglobe endnu ikke oppe på beatet.

– Det var lidt svært at få til at fungere, og jeg skal være den første til at sige, at vi gerne havde set os være lidt længere på nuværende tidspunkt, siger han.

Problemet er, at der endnu ikke er opfundet en smart måde til hurtigt og effektivt at indsamle unges meninger om aktuelle emner. Man har prøvet med et værktøj på facebook, men det duer simpelthen ikke.

Olav Hesseldahl er talsmand i Youglobe

– Det virkede ikke optimalt. Så det er vi nødt til at gentænke fra bunden. Det nuværende er ikke brugervenligt, og der er for mange fejlkilder, forklarer Olav Hesseldahl.

Ny strategi
I stedet vil Youglobe nu fokusere på løbende projekter i løbet af 2013.

– Vi er ved at lukke en aftale med Danske Regioner, som betyder, vi kommer ud på over 100 Gymnasier, hvor vil holder interaktive workshops, der inddrager eleverne og gør dem bevidste om, hvad det betyder, de stemmer til regionsvalget, der lige som kommunalvalget er til efteråret.

Samtidig planlægger Youglobe et stort fællesmøde for unge i hele landet i efteråret.

NAU og Youglobe samarbejder om Folkemødet
Men også i forbindelse med Folkemødet på Bornholm er planen at lave et event, der skal inddrage unge. Lige nu udfærdiges ansøgningen til at søge midler. I ansøgningen indgår NAU som samarbejdspartner, og planen er, at NAU og andre ungdomsorganisationer skal indgå i et happening i forbindelse med Folkemødet.

– Vi planlægger at leje en båd og sejle ud til Christiansø, nord for Bornholm, hvor vi holder et lille ungdomsmøde. Det er der noget symbolsk smukt ved. Blandt andet er Christiansø Danmarks østligste punkt, som betyder, at solen først står op her, siger Olav Hesseldahl med et gnæk.

Billede fra Folkemødet i Borholm. I år afholdes det fra den 13. - 16. juni
Billede fra Folkemødet på Bornholm. I år afholdes det fra den 13. – 16. juni

Stadig med ambitioner
Endnu er projektet dog kun i idéfasen. Men det er projekter som disse, Youglobe fokuserer på ligenu.

– Nu tager vi lige en puster fra vores interaktive værktøjer og fokuserer på at etablere os som organisation. Men planen er stadig at skabe en samlet stemme for ungdommen, så unge også bliver hørt i medierne, siger Olav Hesseldahl.

Simon Bjørnholdt Eriksen er heller ikke tvivl om, at det bliver til noget. På et tidspunkt. For folkene bag er kompetente. De skal bare have tid.

– Det kan blive rigtig stort. Det er jo nogle dygtige journalister, men det bliver nok en lang fødsel, siger han.

FAKTA: 

Youglobe-tanken hviler på tre søjler: 

– En tænketank, hvor unge kan stemme på aktuelle samfundsspørgsmål og påvirke debatten.

– Et videncenter, som producerer film, underviser og som samler den viden, der kommer ud af tænketanken.

– Et nyhedsbureau, der samler viden fra videncenteret og sender det ud som artikler og pressemeddelelser.