Verdens bedste ungdomsråd

Workshop på Årsmødet 2014Verdens bedste ungdomsråd er inkluderende og cool. Men det har også opbakning fra lokalsamfundet, kunne deltagerne på NAU’s Årsmøde 2014 konkludere

Lørdag på Årsmødet var dagen for det koncentrerede arbejde med at definere ungdomsråd og NAU. Der blev indledt med en fordomsleg, hvor de unge skulle kassere de fordomme, de ikke ville have på sig selv og deres ungdomsråd, og til gengæld blive bevidste om, hvilke fordomme de gerne ville beholde.

Efter en fortælling om NAU’s historie som organisation, og hvad NAU kan tilbyde sine medlemmer i dag, ledte deltagernes arbejde med fordomme over i, at de skulle definere, hvilke ting der hører til Verdens Bedste Ungdomsråd.

Det kan måske lyde som en svær opgave, men bevæbnet med post-it’s, farveblyanter og gode ideer kom deltagerne hurtigt med en hel del bud på, hvad der hører til et sådant ungdomsråd.

»Udgangspunktet skal være nogle fælles drømme,« sagde en. En anden nævnte, at »Følelsen af at gøre en forskel, er rigtig vigtig.« De fleste var enige om, at det er vigtigt at have et sted at være, og støtte fra lokalsamfundet. Som Maya Husted Davidsen fra Ebeltoft sagde det:

»Det er vigtigt, at vi har noget opbakning. Derfor har vi tegnet borgmesteren, der elsker ungdomsråd.«

Der blev ikke sparet på post-it's, da de unge skulle finde frem til Verdens Bedste Ungdomsråd
Der blev ikke sparet på post-it’s, da de unge skulle finde frem til Verdens Bedste Ungdomsråd

Også de lokale unge, skulle gerne være med på ideen om et ungdomsråd:

»Vi vil gerne gøre det cool og spændende at være ung, der hvor man er,« sagde Freja Knudsen fra Aalborg Ungebyråd.

Lene Pedersen fra Ikast-Brande Ungdomsråd havde en idé til, hvordan man sikrer de unges opbakning:

»Man skal have mange aktiviteter, så der sker noget hele tiden. På den måde glemmer folk ikke ungdomsrådet.«

Hvis der så er nogle af de lokale unge, der bliver så begejstrede, at de gerne vil være med i rådet, er det vigtigt, at der er plads til alle:

»Der skal være nogle udfordringer for nye medlemmer. De skal have frie rammer, og de skal have et ansvar, de kan leve op til, så de kan få nogle succesoplevelser og få lyst til at blive ved med at kæmpe for ungdommen.«

Men også sammenholdet mellem rådene blev flere gange trukket frem. I den forbindelse var en af de sidste konkluderende bemærkninger »NAU er fucking vigtigt!«

Den arbejdsgruppe, der blev nedsat på Årsmødet, vil tage alle de gode betragtninger med videre i arbejdet med at skabe NAU’s idégrundlag.