Ungerådsopstart i Skanderborg var en bragende succes

Ungeråd på vej i SkanderborgMasser af veloplagte unge mødte i slutningen af september op til Skanderborg Kommunes opstartsevent for et kommende ungeråd

»Det er en forrygende dag,« siger Knud Stange, der er ungdomsskoleleder i Skanderborg. Han kan kigge ud over mere end 60 snakkede unge mennesker, så konstateringen er ingen overdrivelse.

Vi er til ungerådstemadag i Skanderborg Kulturhus, hvor de første spadestik til kommunens kommende ungeråd skal tages. Og der bliver tænkt en masse tanker om projektet blandt de unge, som alle kommer fra elevråd på folkeskoler og ungdomsuddannelser.

»De unge gider godt at sidde rundt om et bord og diskutere lidt alvorligere emner. De viser seriøsitet omkring det, og der kommer noget fantastisk godt materiale, som vores politikere kan bruge bagefter,« siger Knud Stange.

De unge kan se idéen

Han er ikke den eneste, der er begejstret. Flere at de unge er interesserede i at få en plads i rådet, når det til efteråret bliver en realitet.

»Det har været rigtig spændende og anderledes at kigge lidt på, hvordan det her ungeråd kunne blive sat op. Det kunne godt være noget, jeg gerne ville stille op til, for jeg synes, det er en god idé at give de unge indflydelse i Skanderborg Kommune,« siger Mikkel Posselt, der er en af deltagerne.

Trille S. Nielsen, en af de andre unge, peger på, at det store fremmøde giver en masse resultater.

En god del af dagen gik med at diskutere de unges forventninger i mindre grupper med en byrådspolitiker tilknyttet
En god del af dagen gik med at diskutere de unges forventninger i mindre grupper med en byrådspolitiker tilknyttet

»Jeg havde ikke regnet med, at der ville være så stor variation i alder. Jeg troede kun, det ville være folk fra ungdomsuddannelserne. Det var lidt af en overraskelse, men jeg tror, det har båret frugt. De mindre har et lidt andet udgangspunkt, og det er godt at få med,« siger hun.

Et bredt favnende råd

Skanderborgs byråd havde lagt op til at skulle have et ’minibyråd’, hvor de unge hovedsageligt tog politiske beslutninger, men Mie Ehrhorn fra Netværket af Ungdomsråd fik dem på andre tanker.

»Mie Ehrhorns indsats og gruppearbejdet mellem de unge har betydet, at vi har fået udvidet begrebet ungeråd. Vi er kommet ud af boksen og har fundet ud af, at et ungeråd kan være andet end et minibyråd,« siger Knud Stange.

Han er ikke i tvivl om, at den bredere forståelse betyder, at rigtig mange af deltagerne får lyst til at stille op:

»Der er garanteret nogle af de unge, der er her i dag, som vi kommer til at se igen, for de kommer til at sidde i ungerådet, når det kommer i gang,« siger han.