Ungdomsråd på nabobesøg

Viborg- og Ikast-Brande Ungdomsråd blev venner på landsmødet og har nu holdt deres første arrangement sammen. Reportage.

Midt på den lille, centrale ensrettede vej, Reeperbanen, står Viborg Ungdomsskole rank og agerer samlingssted for byens unge borgere. Det er tydeligt for enhver og ikke mindst disse ydmyge fingre, da undertegnede ankommer i de store lokaler. Her er fuldt af unge, der fordybede i hver deres projekter, glider rundt i den store bygning, der til daglig også er center for 10. klasseafdelingen i Viborg, og giver bygningen liv. Her er blodindsmurte rollespillere, korsangere og kommende musicalstjerner. Og nede i kælderen sidder så denne lørdags måske mest flittige og ambitiøse unge mennesker: Viborg – og Ikast-Brande Ungdomsråd.

Hygge
Et super blend. Der udveksles glade bemærkninger og facebookkontakter. Her under spillet Ego, som røg på bordet inden aftensmaden – der i øvrigt stod på madpandekager.. mmh!

På landsmødet i november fandt de to ungdomsråd ud af, at kemien ikke var helt dårlig. Og da de samtidig er nabokommuner, og som bekendt har overensstemmende NAU-interesser, var det oplagt med et møde. Aftalen blev at mødes i Viborg, hvor eftermiddagen først skulle bruges på underholdning fra NAU-sekretariatets side (mig), senere skulle de to ungdomsråd så skeje ud til et DJ-arrangement på “Stationen”, kaldet VUDJA – arrangeret af Viborg Ungdomsråd.

Had/elsk facebook

Bag det meste stod det flittige VUR-medlem, Sara Buch Damgaard, der dog i

Bag de to pakker madpandekager gemmer sig Niklas Birkkjær fra IBUR og Sara Buch Damgaard fra VUR

dagens anledning var lidt stresset. Mange ender skulle mødes – ja, det er ikke piece of cake at facilitere sådan et arrangement. Alligevel viste hun sig særdeles god til logistikken. Holdet fik således både frokost med varm leverpostej og lækker aftensmad. Ind imellem smuttede Sara Buch Damgaard op for at ordne opvasken. Ikke dårligt.

Forskellige grunde til at elske og hade facebook

Samtidig gennemgik vi sociale medier, hvad de har betydet for ungdommen. Og hvad der eksisterer af gode og dårlige argumenter for henholdsvis elske og hade facebook. Til anledningen var stykket et powerpoint-show sammen, som ledte os frem til de grunde, der kan ses på billedet.

Med udgangspunkt i disse fandt vi nogle ambassadører fra de forskellige lejre, som så kæmpede på ideernes markedsplads: det stærkeste argument ville vinde.

Brand en gravhund

Efter frokost fik vi besøg af Christian Rahn, der arbejder i Herning Kommune og netop er blevet færdig med et interessant projekt, kaldet den “kompetente samfundsborger”, hvor to grupper unge i Herning skulle konkurrere om at få mest presse ved at skabe sjove debatter om politik, ytringsfrihed og hvad de ellers kunne finde på. Han har prøvet en masse og kunne blandt andet fortælle, hvordan han havde arrangeret gravhundeparade på Herning Torv eller delt alskens ting ud i gågader omkring i landet.

Sådan så papiret ud, efter Christian Rahn havde skrevet sine gode råd ned.

Han kunne gøre de to ungdomsråd langt klogere på, hvordan man bedst markedsfører et arrangement, man måske ikke har specielt mange penge til. Det mest effektive middel er mund-til-mund. Men facebook er også god – eller de go-carts, man finder i cafeerne, kunne han fortælle.

Bagefter forsøgte vi at bruge hans modeller til nogle af ungdomsrådenes arrangementer. Blandt andet ved at kigge på, hvordan man kunne brande et Beach Party på torvet i Ikast. Her var konklusionen, at det i hvert fald ikke gjorde nogen skade at tænke stort…!

Da denne skribent forlod Viborg, var stemningen fortsat god og det sidste mad puttet i køleskabet, fordi de omkring 13 unge skulle videre på stationen og feste med DJ’s. Så VUR og IBURs første fællesarrangement bliver for mig en åben slutning. Men baseret på stemningen, kan den kun have været god.