Ungdomsråd i alle kommuner

Så skete det. Regeringen fandt grund og penge til at overøse det danske land med ungdomsråd og ungdomshuse i alle kommuner. Vi siger tak og glæder os til nye udfordringer

– Midt i al den snak om kriser, besparelser og fyringsrunder, er det nu dejligt også at kunne glæde nogen en gang i mellem, siger Indenrigsminister Margrethe Vestager i det øjeblik saksens gab hugger sammen om indvielsessnoren til ungdomshuset i Nordfyns Kommune – i Bogense ned til vandet og på byens fineste adresse.

Sådan ser Bogense Ungdomshus ud – lige på Marinaen i Bogense

– Regeringen har prioriteret ungdomsråd højt. Meget højt. Fordi, vi er klar over, hvad det socialt betyder for unge, hvilken afgørende betydning, det kan have for opvæksten i sin by – og så ikke mindst på grund af den demokratiske opdragelse, der ligger i sådan et råd, siger Margrethe Vestager, der er opvokset i en by uden ungdomsråd. Det mener hun selv er grunden til, hun ikke bor i Esbjerg Kommune i dag.

Penge blandt milliarder

Pengene til at oprette ungdomsråd og -huse i alle danske kommuner kommer fra Statens Sygehusfond, der ellers skulle bruges til at bygge syv spritnye Supersygehuse. Men siden er regeringen kommet på andre tanker, og da en hospitalsfløj for folk med fantomsmerter på det nye Skejby Sygehus blev skrottet, gav det rum blandt milliarderne til at begave alle landets 98 kommuner med et ungdomsråd.

– Vi er så glade og stolte og lykkelige, siger formand Sidsel Torp Henriksen, der ellers mangler ord.

De 98 ungdomsråd fuld af aktive unge giver dog også nogle logistiske udfordringer, forklarer sekretariatsleder på NAU, Maj Jensen Christensen, der pt. er på Mallorca med resten af sekretariatet, hvor de bruger påsken på femstjernet hotel med fri bar og helikopterflyvning på NAU’s regning.

– Vi har p.t. 600 tilmeldte til vores næste fællesarrangement. Og det er lidt af en udfordring, må man sige. Hvor finder man en skole på den størrelse?! Vi må overveje, om det er en god idé at bruge de 15 mio kr. vi havde tænkt os at bruge på det nye sekretariat i Gentofte, og i stedet bruge nogle af pengene på at leje os ind i Lalandia.

Sekretariatets femstjernede ferieresidens på Mallorca.

De logistiske udfordringer til trods, er hun dog klar til at tage imod flere tilmeldinger – vi mangler stadig at få tilmeldinger fra nogle af vores yndlingsråd, så skynd jer at få meldt jer til, siger Maj Jensen Christensen inden hun bliver nødt til at ligge på, da hun allerede er for sent ude til dagens balsamtime med Ole Henriksen.