Ungdomsmødet på Christiansø…

For Emilie Sindbjerg Duelund fra Haderslev Ungdomsråd var Ungdomsmødet på Christiansø i forbindelse med Folkemødet en stor succes.
For Emilie Sindbjerg Duelund fra Haderslev Ungdomsråd var Ungdomsmødet på Christiansø i forbindelse med Folkemødet en stor succes.

…var en succes!

24 mennesker fra NAU hopper om bord på båden, der skal føre os til Ungdomsmødet på Christiansø. 60 minutter, to interessante oplæg, tårnhøje bølger og adskillige brækposer senere ankommer vi endelig til det smukke landskab ved Christiansø. Hvilken lettelse det er at stige af båden. Aldrig har en sandwich smagt så godt!

Da vi kommer til os selv igen, deles vi ud i forskellige grupper, der alle skal debattere foretagsomhed og ungdomsledighed ud fra forskellige perspektiver.

Jeg har valgt ungdomsuddannelser, så min gruppe og jeg bevæger os hen lidt afsides i en baghave, vi måtte låne. Solen skinner, der er god stemning, og vi er klar til at starte med at diskutere erhvervsuddannelser. Mange mennesker fra forskellige organisationer var repræsenterede: Netværket af Ungdomsråd, Rejsby Europæiske Efterskole, Danmarks Socialdemokratiske Ungdom, Venstres Ungdom, Erhvervsskolernes Elevorganisation, Landssammenslutningen af Handelsskoleelever, Danske Gymnasieelevers Sammenslutning og Akademiet for Talentfulde Unge, hvilket ledte til en meget nuanceret og god debat.

De dygtige folk fra Rapolitics optræder på turen hjem fra Ungdomsmødet
De dygtige folk fra Rapolitics optræder på turen hjem fra Ungdomsmødet

Vi kom frem til, at der skal en kulturændring til, for at får flere mennesker til at søge ind, fordi der er så stort et frafald på erhvervsuddannelserne. Derfor lød en af vores anbefalinger også som følger: “Mediekampagne for erhvervsuddannelserne, som skal gøre disse mere attraktive og vise for unge, hvor vigtige de er. Balancen mellem fagfolk og akademikere skal på plads igen”.

Vi samledes igen og fik lækker kaffe og kage (mmm!) og fik nu set en anden side af øen, hvor vi kom op på en bakke omringet med høje mure af kampesten. Man kunne lige se over, og kun se vand og lidt af Bornholm. Med sol på huden, den smukke udsigt og i samvær med spændende mennesker, sad jeg tilbage med en rigtig god følelse i kroppen.

Nu skulle debatten handle om gymnasierne, hvor vi kom frem til tre helt afgørende ord for vores uddannelser: Fælleskab, Motivation og Faglighed, fordi disse er helt afhængige af hinanden: fælleskab skaber motivation, som skaber faglighed. Men hvordan kommer man frem til det? Ved at skabe undervisning der er mere virkelighedsnært, med mere retorik og elevdemokrati.

Turen hjem gik som smurt med sang og spoken words fra Rapolitics, hvor man som ung nemt kunne identificere sig med de emner, de bragte op, men især fordi den ene rapper improviserede vores anbefalinger, som Bertel Haarder og Marianne Jelved senere skulle modtage. Utroligt dygtige mennesker. Om aftenen var der fest og farver i UngdomsBureauets telt, og Ungdomsmødet blev sluttet af med et brag!

Tusind tak til UngdomsBureauet for at holde så fedt et arrangement, for at vi sammen kan give ungdommen ordet. Jeg kan kun anbefale alle, der kunne være interesserede, at tage til Ungdomsmødet på Christiansø næste år.