Ung til yngre seksualrådgivning i Norddjurs

Logo: Norddjurs Ungdomsråd, Aktørerne
Logo: Norddjurs Ungdomsråd, Aktørerne

Aktørerne i Norddjurs har kastet sig ud i nye udfordringer. De vil give bedre seksualrådgivning til unge i kommunen. Derfor har de nu startet projektet Sexperterne i samarbejde med Norddjurs Kommune og Sex og Samfund

Josefine Mandrup, formand for Norddjurs’ ungdomsråd Aktørerne, er en af de unge i rådet, der skal være Sexpert. Når projektet starter i foråret, skal hun og otte andre unge ud i kommunens folkeskoler og rådgive 7. klasses elever om emnet.

Det er Aktørerne selv, der har fået ideen til projektet. De syntes, at seksualrådgivningen var for useriøs, da de selv gik i folkeskole. Josefine Mandrup mener, at seksualrådgivning vil være mere brugbart, hvis det er unge, der rådgiver:

»Man har et lidt andet forhold en ung, der står og rådgiver. Det er nemmere, end hvis det er ens gamle klasselærer, som man også møder i mange andre sammenhænge, og som har kendt en, siden man var yngre. Og som også sidder med til forældremøderne,« siger Josefine Mandrup og tilføjer: »Man har måske lidt lettere ved at åbne op, hvis det er en ung, der står foran en. En, hvor man ved, at det ikke er så lang tid siden, vedkommende selv var i situationen.«

Josefine Mandrup Johansen er formand for Aktørerne og en af Sexperterne
Josefine Mandrup Johansen er formand for Aktørerne og en af Sexperterne. Foto: Sexperterne

Hun mener, at tiden er løbet lidt fra folkeskolelærerne, der tit opfører sig, som om sex er et tabu. Nu synes hun, at det er blevet et mere frit emne, og det er sådan, de unge Sexperter kan snakke med de yngre folkeskoleelever om det.

Borgmesteren er begejstret

Borgmesteren i Norddjurs Kommune, Jan Petersen, er begejstret for det nye projekt. Han mener, at det vil være en opgradering af seksualrådgivningen i kommunen. Norddjurs Kommune arbejder på flere områder tæt sammen med Aktørerne, fordi man mener, at de unge sidder med rigtig gode ideer:

»Vi forsøger at skabe rammerne for den her slags projekter og derefter lade de unge selv udvikle det. Det her er jo et enormt godt eksempel på, at der er rigtig meget kreativ kraft, og at de unge har fingeren lige på pulsen i forhold til, hvor behovene er,« fortæller han.

De unge har været på en undervisningsweekend med Sex og Samfund for at lære, hvordan man bedst taler om sex med andre unge, inden de omkring april skal ud i de første klasser og teste projektet.

Hvis andre ungdomsråd er interesserede i et lignende projekt, er de meget velkomne til at kontakte Josefine Mandrup på josefine.mandrup@gmail.com.