Ung filmproducer med massiv opbakning

posted in: Ledelsen | 0

Abrakadabra

Mikkel Vinther fra Thy er medlem af ledelsen i NAU. Han er også halvt inde i et friår efter gymnasiet, som han bruger på at sætte en større film i verden med venner og bekendte. Den hedder Abrakadabra og foregår i lokalområdet. NAU har fået lov at få et indblik i Mikkel Vinthers tanker om filmen, så læs med, hvis du selv går rundt og barsler med kreative planer.

Abrakadabra er opfølgeren til Ske Din Vilje, Mikkel Vinther og vennen Jesper Frosts første film, som var en stor succes. Det har altid været meningen at produktionen af film skulle fortsættes, så de to var hurtigt efter premieren i gang med forberedelserne til Abrakadabra, der også udelukkende skal produceres af frivillige.

Mikkel Vinther på plakaten for Ske Din Vilje, Mikkel Vinther og Jesper Frosts første film.
Mikkel Vinther på filmplakaten for Ske Din Vilje, Mikkel Vinther og Jesper Frosts første film.

»Vi har oplevet stor interesse fra folk i hele landet. Vi er imponerede over, hvor stor opbakning der er til projektet. Vi har skuespillere fra Århus og en kameramand fra København. Det er dog mest på produktionsniveauet, vi har folk med en baggrund inden for film. Statister og dem, der laver rekvisitter er for eksempel stadig lokale,« fortæller Mikkel Vinther.

Brænder for projektledelse

Han elsker at lave film, men hvor vennen Jesper Frost gerne vil være instruktør, handler det for Mikkel Vinther meget om udfordringen ved at få så stort et projekt stablet på benene.

»Det er lidt, som da jeg var formand for URT (Ungdomsrådet i Thy red.). Det er en motiveringsopgave, hvor det handler om at få alle med. Vi kan ikke tilbyde dem noget økonomisk, de skal selv have lyst til det. Men man finder hurtigt ud af, hvor mange ressourcer der er at finde, hvis man bare leder. Folk vil virkelig gerne være med, hvis bare man præsenterer ideen for dem.«

Sådan har holdet fået et Arriva tog stillet til rådighed en hel dag, så de kunne filme der under optagelserne til Ske Din Vilje. Nu har de af kommunen fået et lokale midt i Thy, hvor de kan forberede produktionen af Abrakadabra. Det er noget nyt, og det er noget af det, der tænder folk, mener Mikkel Vinther. Men de kreative kompetencer har længe været der.

»Mulighederne for at lave musik her i området er så store. Vi har mentorordninger mellem nye og gamle bands, og bundniveauet er sindssygt højt. På gymnasiet får folk mulighed for at prøve kræfter med skuespil i teaterforestillinger, men når man tænker på, hvor meget film fylder i vores hverdag, er det underligt, at der ikke er bedre muligheder for at prøve kræfter med den genre.«

Masser af kompetencer i Thy

Og det har været som at prikke hul på en talentbyld at starte filmprojekterne. Dem, der laver musik, vil også gerne være med til at lave film. Mikkel Vinther understreger hvor fedt det er at blive bekræftet i, hvor mange kompetencer der kan være på et så lille geografisk område langt væk fra større byer.

Filmplakat for Abrakadabra, der udkommer i 2014.
Filmplakat for Abrakadabra, der udkommer i 2014.

»Vi kender folk, der kan producere musikken til, folk der kan klippe og så videre. For mig handler det meget om at få aktiveret de yngre årgange, for Jesper (Frost red.) og jeg flytter jo snart, og så skal den kreative kultur gerne fortsætte. På samme måde kunne jeg godt tænke mig at sprede budskabet. Måske ved at få ungdomsråd i andre dele af landet til at screene Abrakadabra i deres lokale biografer eller ungehuse for at inspirere andre til at gå i gang.«

Hvis alt går godt, får Abrakadabra premiere i forsommeren 2014. Det glæder Mikkel Vinther sig til. Samtidig håber han, at filmen kan nå et stort publikum og minde mange unge om, at hvis man selv lægger en indsats, åbnes mange muligheder.

 

Billedet af Mikkel Vinther øverst i denne artikel er taget af fotograf Richo Lund Hald, https://www.facebook.com/RichoLundHaldPhotography, som venligst har givet os lov til at bruge det.