Sådan gør du folketingsvalget sjovere.nu

466428_10151993909399821_1288714086_o
Få gode ideer til at gøre folketingsvalget sjovere.nu!

Folketingsvalget 2015 er nu i fuld gang, og hele Danmark skal gøres sjovere! Skriv et kærestebrev til din lokale kandidat eller lav et alternativt debatarrangement for unge – vi skal sikre, at politikerne de næste fire år husker ungdommen

Flere ungdomsråd er allerede i fuld gang med at gøre folketingsvalget sjovere.nu! I Ringkøbing-Skjern Kommune er ungdomsrådet afsender på hash-tagget #JegStemmerFordi, hvor de opfordrer alle til at uploade en video på Facebook, fortælle hvorfor man stemmer til valget og herefter nominere tre nye til at gøre det samme. De nominerede har 24 timer, og må skylde kage eller øl, hvis ikke de når det.

Og det stopper ikke her. Haderslev Ungdomsråd holder nemlig propagandaaften, hvor Emil Thorup skal være ordstyre i en paneldebat med de lokale kandidater, og komiker Michael Schøt skal underholde med politisk satire.

I Netværket af Ungdomsråd genopliver vi kampagnen sjovere.nu, som blev født under kommunalvalget i 2013. Her tog ungdomsråd over hele landet budskabet til sig og gjorde en indsats for at sætte unge på dagsordenen ved at gøre deres kommune sjovere.nu.

Nu skal vi gøre folketingsvalget sjovere.nu, og her er tre forslag, der er lige til at gå i gang med. Så træk i arbejdstøjet og giv den fuld gas sammen med alle landets ungdomsråd!

Den mest effektive måde at få andre til at interessere sig for politik og kultur på, er at konfrontere dem direkte. Derfor vil vi foreslå, at I afholder nogle arrangementer, der kan samle en masse unge. Vi mener dog ikke, at det skal være traditionelle vælgermøder, som oftest ender i ligegyldigt mundkløveri og mudderkastning mellem politikerne. Nej, det handler om at gøre det mere utraditionelt og kreativt. Det skal foregå på jeres – de unges – præmisser. Vi ved dog også godt, at juni betyder eksamenstid for mange, og hvis et arrangement er for stor en mundfuld, så kig på det sidste forslag nederst på siden, der handler om at skrive et kærestebrev!

1) Flash mobs
Flash mobs er det nye, når der skal skabes opmærksomhed om en sag! En flash mob er et begreb for, når en gruppe mennesker samles på et offentligt sted og udfører en usædvanlig handling og spredes igen bagefter og lader som om, intet var hændt. Flash mobs blev meget brugt under lærerkonflikten i 2013, hvor der bl.a. var 10.000 lærere, der på samme tid læste to minutter i en bog for at tabe den bagefter på klokkeslaget 12. Se lærernes flash mob her: https://www.youtube.com/watch?v=N_nGg68IyMc.

Men en flash mob behøver ikke at kræve, at man samler en stor mængde mennesker. Også små flash mobs kan skabe opmærksomhed. Bl.a. sad 15 studerende i papkasser på Strøget i København og endte med at komme i de nationale nyheder og tale om boligmangel i uddannelsesbyerne. Søg på Youtube og bliv inspireret til at lave en flash mob. Hvad er vigtigt at gøre opmærksom på? Mangel på lærerpladser, studieboliger, studiejobs, kulturlivet? Der er mange ting, man kan sætte fokus på ganske nemt.

Husk: Det er vigtigt, at I husker at optage den, gøre avisen opmærksom på hvor og hvornår, det sker, så I kan lave presse på det og dele online.

2) Street-sports
Hvem scorer flest? Rødt eller blåt hold? Sport har alle dage været den bedste måde at mødes på og give ens rivaler tørt på. Der er masser af sportsgrene at vælge imellem. Den klassiske er fodbold, men der har drengene oftest en fordel over pigerne. Derfor er det en idé at overveje at lave turnering i flere små sportsgrene, hvor man kan dyste i flere utraditionelle discipliner som street-hockey, bordtennis (rundt-om-bordet) og bordfodbold. I kan helt sikkert finde nogle lokale erhvervsdrivende, der er villige til at smide nogle præmier efter vinderne. Det kan være en gratis klipning, en t-shirt eller noget helt tredje. Det handler bare om at spørge, og butikkerne plejer at være meget villige til at være med til den slags arrangementer.

Hvem skal holdene være?
Der er mange muligheder for, hvem konkurrenterne skal være. I kan overveje at lave en show- række, hvor de forskellige kandidater, der stiller op til folketingsvalget, kan lave et hold, eller det kan være ’de unge mod de gamle’. I kan også lave nogle åbne rækker, hvor alle, der har lyst til at spille med, kan deltage. Det sidste giver langt flere tilskuere og flere, der deltager i jeres arrangement. I kan eventuelt lave et samarbejde med nogle af de lokale sportsklubber. Så vil der være endnu større chance for at få mange tilmeldte til turneringen. Vi har også en kontakt til GAM3, som er en forening for streetsport i Danmark, som bl.a. har været med på Roskilde Festival og lavet street-sport events. Dem kan vi sætte jer i kontakt med og lave et samarbejde, så nogle af landets dygtigste sportsfolk indenfor street-sports måske kan komme at besøge jer.

3) Send et kærestebrev
En sjov måde, I kan skabe lidt opmærksomhed på, er ved at skrive et kærestebrev til jeres folketingskandidater, hvor I skriver om, hvad I synes, der er vigtigt, at kandidaterne sætter fokus på. Formålet med kærestebrevet er, at skabe lidt alternativ opmærksomhed på jeres fede initiativer i ungdomsrådet og være med til at drille politikerne lidt med de ting, som de går og er bekymrede for. Humor har altid været en god måde at sætte fokus på problemer, og det skaber også tit positiv opmærksomhed. Som supplement eller alternativ til at få kærestebrevet i avisen, kan I hænge det op på uddannelser, toiletter m.m., hvor det helt sikkert vil blive set – også af unge.

Hvis I synes, det er lidt svært at skrive et kærestebrev i ungdomsrådet, så kan I i stedet lave en konkurrence på jeres Facebookside, hvor vinderen får en fed præmie for at have skrevet det sjoveste kærestebrev til politikerne.
I kan med lidt held lave en aftale med jeres lokalavis om, at de laver reklame for konkurrencen og bringer det sjoveste kærestebrev i avisen op til valget.

Måske er jeres folketingskandidater også på Facebook? Hvis de er, så kan I bruge deres væg til at skrive kærestebreve specifikt til enkelte politikere. Herunder ses et kærestebrev fra kommunalvalget i 2013. Lad jer inspirere, hvis I synes det fungerer.

Jeg ved ikke, om du har det på samme måde? Men jeg synes, vi er gledet længere og længere fra hinanden på det sidste. Du lytter sjældent til, hvad jeg siger, og bruger alle dine penge på fodboldholdet og våde drømme i svømmehallen. Jeg savner dig, at du ved det! Det er efterhånden alt for længe siden, vi har lavet noget sammen, og jeg frygter, du helt glemmer, hvordan jeg ser ud og har det. Kan du overhovedet huske, hvad det er, jeg gerne vil bruge min fritid på? Hvor jeg går ud med mine venner? Ved du overhovedet, hvornår busserne kommer og går, og hvordan jeg kommer hjem fra byen? Har du glemt, at jeg også har et behov for at blive plejet? Ellers flytter jeg måske væk fra dig. Det er svært at få et studiejob her i byen, og uden dig og din støtte får jeg rigtigt svært ved at finde et. Når jeg en dag flytter væk for at få en uddannelse, er det ikke, fordi jeg ikke kan lide dig mere. Jeg vil gerne tilbage, men vil du mig overhovedet? Ønsker du, jeg kommer hjem igen?

Kæreste, jeg håber, vi kan gøre vores forhold godt igen i den næste valgperiode, og vi kan leve et langt og godt forhold sammen.


– Din egen, Dit Ungdomsråd.

Andre gode ideer
Der findes utallige videoer, der er gode til at sælge budskaber. Vi har samlet en række videoer her til inspiration fra Youtube:

1500885_10151993908934821_1688416023_o
Sådan så det ud, da NAU præsenterede kampagnen sjovere.nu for Folketingets kommunaludvalg i 2013. Som det tydeligt ses, var de ellevilde!