Regeringen begejstret for ungdomsråd

På nordjysk “topmøde” fik hele to ministre klar besked fra afgående formand for URT, Mikkel Vinther: Kultur skal laves af unge til unge – men kommunerne må meget gerne hjælpe med rammerne

Onsdag den 9. november var der fint besøg på Teater Nordkraft i Aalborg, hvor både Kulturminister Marianne Jelved, Landdistriktminister Carsten Hansen og regionsrådsformand i Nordjylland Ulla Astman havde slået ørelapperne ud for 25 “fremtrædende nordjyske kulturpersonligheder“, der skulle gøre ministrene klogere på, hvordan man lavede bedre kultur.

– Det var efter elevatorprincippet. Altså. Hvis du ikke kan sælge din idé på to minutter, er den ikke interessant nok, siger Mikkel Vinther, afgående formand for URT (Ungdomsrådet i Thy) og blandt de 25 personer, som deltog på mødet.

19-årige Mikkel Vinther fik sig en god snak med den nyudnævnte kulturminister, Marianne Jelved. Fotoet er taget til et af de mange URT-arrangementer

Mikkel Vinther var selv meget overrasket over invitationen. Med sine kun 19 somre var han klart den yngste deltager på mødet, der talte teaterdirektør, kongrescenterdirektør og andet magtfuldt godtfolk fra Nordjylland.

– Der var to fra Alive Festival og en fjerde fra Platform4, ellers var alle deltagerne over 40 år, siger Mikkel Vinther.

Jelved vil tale med Vestager
Men trods den relativt lave alder opsøgte den afgående formand heldet i pausen, hvor han fik en god snak med Marianne Jelved.

– I pausen, da alle andre gik ud for at trække frisk luft, fik jeg mig en snak med Marianne Jelved. Hun virkede meget varm på den model, vi har i Thisted, hvor de unge arrangerer for unge. Hele ideen med ungdomsråd vil hun tage med og fremlægge for Indenrigsminister, Margrethe Vestager, fortæller Mikkel Vinther stolt.

Mikkel Vinther fik sat et værdigt punktum for sin periode som formand. Ikke mindst som talsmand for ungdomsråd fik han gjort en god gerning, da han gjorde regeringen klogere på, hvad ungdomsråd kan bruges til.

Unge skal stå for det
– Jeg præsenterede ideen om, hvordan andre kommuner kan have gavn af, at ungdomsrådene får tildelt midlerne til at tage et kulturelt ansvar. De unge skal herfra selv administrere tilskuddene til kulturtilbud som for eksempel koncerter. Både Jelved og By- og Landdistriktsminister Carsten Hansen var store tilhængere, siger han.

Efter to år som aktiv i URT trækker Mikkel Vinther sig nu tilbage. Efter først et år som næstformand og et år som formand vil han nu færdiggøre 3.g, inden verden kalder på den “fremtrædende kulturpersonlighed” fra Thisted.

Andreas Campbell er ny formand for URT.

Da Mikkel Vinther var nødt til at tage fri fra skole, skrev Marianne Jelved en lille godtgørelse, han kan vise for sin lærer, når han møder torsdag morgen