NAU har været til ungdomskonference i Tyskland

Gruppebillede fra konferencen
Gruppebillede fra konferencen

I starten af efteråret var to af NAU’s ledelsesmedlemmer i Tyskland på en international konference for ungeinddragelse. Turens bedste udbytte var et kommende samarbejde med ungdomsrådsnetværk i Finland og Estland

Det var Nicolai Boysen og Carina Lykke Svindborg, der tog en uge ud af deres skema for at tage til Slesvig Holstein, hvor de skulle møde unge fra andre ungdomsorganisationer i Finland, Estland, Letland, Litauen, Tyskland og Polen.

»Temaet var ungeinddragelse. Formålet var dels at få klarlagt, hvordan man inddrager unge i forskellige lande, og dels at komme med nogle løsninger på, hvordan landene kan blive bedre til det,« siger Nicolai Boysen.

Carina Lykke Svindborg tilføjer, at arrangørerne af konferencen desuden håbede på mere erfaringsudveksling mellem landene og fremtidige samarbejder.

Ungdomsråd i Finland og Estland

NAU’s to deltagere fandt hurtigt ud af, at der i Finland og Estland er ungdomsrådslignende organisationer. Især danskerne og finnerne opdagede, at der var brugbar inspiration at hente i erfaringsudvekling.

»Vi har planer om at samarbejde med især Finland, som har noget, der er stort set identisk med NAU. Vi vil gerne op og besøge dem, og vi vil også gerne starte et internationalt samarbejde,« siger Nicolai Boysen.

NAU’s ledelse ved, at de også i Sverige har ungdomsråd som de danske, så udsigterne til et samarbejde mellem landene ligger ikke de to deltagere fjernt.

Nicolai Boysen fremlægger forslag til bedre erfaringsudveksling mellem forskellige lande
Nicolai Boysen fremlægger forslag til bedre erfaringsudveksling mellem forskellige lande

Meget forskellige typer organisationer

På konferencen i Tyskland var de andre landes deltagere imidlertid fra organisationer, der er meget forskellige fra NAU.

»Der kom nogle gode forslag til løsninger på de udfordringer, vi skulle arbejde med omkring ungeinddragelse, men vi havde det problem, at folk kom fra meget forskellige organisationer, som måske ikke rigtig er så relevante for hinanden i virkeligheden,« siger Carina Lykke Svindborg om oplevelsen.

Der var unge fra spejderbevægelser og fra noget, der minder om de danske elevråd. Derfor var dele af konferencen »ikke så relevant«, fortæller hun.

Nicolai Boysen supplerer:

»Så folk havde nogle lidt forskellige forudsætninger for at være der. Det var nogle lidt forskellige områder, vi kunne samarbejde på. Ungdomsrådene kunne måske ikke rigtig samarbejde med spejderne i Tyskland,« siger han.

Det er den erkendelse, der betyder, at de to NAU-medlemmer fremover vil arbejde for, at NAU’s internationale samarbejde er fokuseret mod Finland, Sverige og Estland, der arbejder med ungeinddragelse på samme måde som Danmark.