Mød 12Byer på Landsmødet

Varde Ungeråd var en del af projektet 12 byer 12 måneder. Foto: Varde Ungeråd
Varde Ungeråd var en del af projektet 12 byer 12 måneder. Foto: Varde Ungeråd

NAU’s Landsmøde 2014 vil byde på et oplæg med Lise Juul fra virksomheden 12Byer. Hun har stået for mange projekter om samarbejde mellem unge og kommuner i forbindelse med byudvikling og vil fortælle om, hvordan man som ungdomsråd kan få indflydelse på kommunens planlægning

Landsmødet 2014 kommer til at byde på mange forskellige indslag. Der skal vælges ny ledelse, der skal vedtages arbejdsprogram, og der skal erfaringsudveksles med andre ungdomsråd. Lørdag eftermiddag skal der også høres oplæg, når Lise Juul fra 12Byer tager ordet for at fortælle om unges muligheder for at påvirke udviklingen i deres lokalområde.

Hun startede i 2012 projektet 12 byer 12 måneder med to andre. Formålet var at undersøge, hvordan kommuner og deres borgere kan skabe gode bymiljøer og bedre rammer for, at unge har lyst til at være i byerne.

»Man kan se byen som et sted, hvor det ikke kun handler om fysiske forhold, men også om de sociale miljøer,« siger Lise Juul.

Sociale miljøer kunne for eksempel være et nyt grønt område eller et kulturhus, som de unge har lyst til at samles i. At der findes sådan nogle steder i kommunen er enormt vigtigt for, hvor meget de unge møder hinanden.

Bliv god til at tackle kommunen

Lise Juul fra 12Byer. Foto: 12Byer
Lise Juul fra 12Byer. Foto: 12Byer

For at få de sociale miljøer, der passer til lige nøjagtig ens egen kommune, mener Lise Juul, at de unge skal inddrages i planlægningen fra starten. Det betyder imidlertid, at de unge også fra starten skal sørge for at blive hørt.

»I 12Byer er vi ofte kommet ind i nogle processer, hvor kommunen har taget initiativ til at få fat i de unge. Jeg vil gerne fortælle om, hvordan man som ungdomsråd kan gribe det an, når man bliver inviteret med i sådan nogle processer. Hvordan man kan få mest muligt indflydelse,« siger Lise Juul om oplægget.

Oplægget vil blandt andet byde på redskaber til, hvordan man som ungdomsråd kan sikre, at man har de samme forventninger som kommunen, så man ikke i sidste ende står med et nyt byrum, som man slet ikke kan se, hvad man skal bruge til.

Det er vigtigt at få indflydelse på byen

Hun vil desuden forsøge at åbne de unges øjne for, hvorfor byen og byens rum er så god en ting at få indflydelse på.

»Jeg vil komme med nogle gode eksempler på, hvordan man kan være med til at sætte dagsordenen i kommunen for at få bedre forhold for unge og dermed få bedre byer. Byudvikling er et ud af mange emner, som ungdomsråd tager stilling til, men hvad er det, der gør byen til et godt sted at udøve indflydelse?«

Hun forklarer, at byen som samlingssted er essentiel for, hvor god kommunen er at være ung i.