Kom godt i gang med at skrive læserbreve

Nicolai Boysen om læserbreveI dag har Nicolai Boysen fra NAU’s ledelse et læserbrev i Herning Folkeblad. I den forbindelse vil han her fortælle lidt om, hvorfor ledelsen i NAU skriver læserbreve, og hvilke overvejelser de gør sig om hvert enkelt læserbrev. Han giver desuden sit bud på, hvad man selv skal huske, hvis man gerne vil skrive et læserbrev

En del af Herning Kommunes politikere havde under kommunalvalget givet valgløfter om at starte et ungdomsråd i Herning. NAU blev i starten af februar opmærksom på, at det arbejde ikke længere var at finde i kommunens byråd. For at sikre, at de unges ønsker ikke bliver syltede af politikerne, satte Nicolai Boysen sig ned og skrev et læserbrev. Det blev i dag bragt i Herning Folkeblad.

I NAU’s ledelse er der et mål om, at alle ledelsesmedlemmer skal skrive et læserbrev inden næste landsmøde. Og der er ofte historier i lokalpressen, der kalder på et læserbrev om ungdomsråd.

»Vi skriver læserbreve for at skabe opmærksomhed om ungdomsråd ude i kommunerne. Mange af de steder, vi skriver læserbrev til, er der allerede snak om emnet. I de tilfælde vil vi gerne bidrage med vores erfaringer med ungdomsråd, og de gode argumenter vi har for, at hver kommune får oprettet et ungdomsråd,« fortæller Nicolai Boysen.

Han håber, at det kan give politikerne bedre indsigt i, hvorfor det er så god en idé at oprette et ungdomsråd. Desuden er det en god mulighed for at gøre flere borgere i lokalområdet opmærksomme på sagen, pointerer han.

Overvejelser i forbindelse med læserbrevsskrivning

Inden han sætter sig ned og skriver et læserbrev, kigger Nicolai Boysen på, hvad forhistorien for ungdomsråd er i netop den kommune.

»Det er vigtigt at vide, hvilke oplysninger der findes allerede,« forklarer han. »Hvem har for eksempel taget initiativ til at starte et ungdomsråd? Og bakker politikerne generelt op om det? Oplysningerne kan findes flere steder. NAU har jo et sekretariat, der har fingeren på pulsen, men ellers bruger jeg også Facebook, kommunens hjemmeside og så videre.«

Nicolai Boysen skrev i januar et læserbrev til Frederikshavn Kommune, i forbindelse med at byrådet skulle stemme om, hvorvidt der skal oprettes et ungdomsråd i Frederikshavn. Her argumenterede han for, hvorfor det er så vigtigt for en kommune som Frederikshavn at have et ungdomsråd. Få dage senere var forslaget om ungdomsråd godkendt i byrådet.

Tips til dig der sidder klar ved tasterne

I NAU skrives de fleste læserbreve som kommentarer til allerede aktuelle sager. Nicolai Boysen mener, at aktualiteten er en stor fordel. Det giver større sandsynlighed for, at ens læserbrev bliver bragt. Læserbreve kan også sætte emner på dagsordenen, men især i sådan en situation er det vigtigt, at læserbrevet fanger læseren.

»Det er fint at skrive sine pointer, så de provokerer folk lidt. Man skal også gerne forsøge at ramme et sprog, der er genkendeligt for ens målgruppe. Om det så er politikere, unge eller nogle helt andre.«

NAU kan kun opfordre til, at medlemsrådene griber til tasterne, hvis de er utilfredse med noget i deres kommune. Det er altid muligt at kontakte NAU, hvis man mangler råd og vejledning.