I Frederikssund er en ungecafé de unges største ønske

Nyt ungeråd i FrederikssundDet nystartede Frederikssund ungdomsråd har en meget klar dagsorden: De ønsker et hus, hvorfra de kan skabe et sprudlende ungdomsmiljø i byen

Der var ikke mangel på interesserede unge, da Projektvognen holdt generalforsamling for et nyt ungeråd i Frederikssund d. 14. februar.

»Vi var rigtig mange unge, og der var koncert, mad og sådan noget. Det endte med, at vi valgte et råd, som nu snart skal holde det første møde,« siger Clara Trier om generalforsamlingen.

Hun og syv andre unge blev valgt ind i ungerådets styregruppe. Her er forskelligheden blandt de unge stor, men målet om et samlingssted er fælles for alle.

»Jeg tror, at en ungecafé vil kunne give byen et boost, så de unge også vil værdsætte Frederikssund mere, i stedet for bare at forsøge at komme væk hele tiden. Som det er nu, er byen ret død,« siger Clara Trier, der trods en lang proces i kommunen slet ikke har opgivet projektet.

De unge har arbejdet på at få et samlingssted det meste af 2014 også, men Clara Trier håber, det kan sætte skub i tingene, at de nu er en organiseret gruppe, der har det som mål.

Der skal ske noget i Frederikssund

At Frederikssund er trist og kedelig for unge, er Mikkel Weller, der også er valgt ind i styregruppen for ungerådet, meget enig med Clara Trier i. Han ser rigtig mange muligheder i en ungecafé:

»Det skal først og fremmest være et sted, hvor man kan mødes med andre unge. Men hvis det kan lade sig gøre, vil vi også rigtig gerne lave en masse arrangementer. Lektiecaféer, stand-up, koncerter, og hvad det nu kan rumme dernede.«

Clara Trier pointerer, at alene den succes, det vil være at få deres eget sted, vil kunne gøre noget godt for ungdommen i Frederikssund:

»Jeg tror, det vil rykke noget politisk set. Vi er jo nogle unge, der har vist noget engagement, og hvis der bliver en café, viser det jo, at der kan komme positive resultater ud af at vise noget politisk engagement og interessere sig lidt for lokalpolitik,« pointerer Clara Trier.

Lige nu venter de sammen med resten af rådet på, at byrådet behandler muligheden for, at de unge kan dele nogle lokaler med et par andre foreninger i byen:

»Vi regner ikke med at holde åbent alle ugens dage, så det burde sagtens kunne lade sig gøre,« siger Mikkel Weller.

Tålmodighed betaler sig

Også hos Hans Kjelstrup, der var primus motor på opstarten af Projektvognen og nu bliver de unges kontaktperson i kommunen, er der masser af optimisme at spore:

»Kommunen har sagt, at det godt kan lade sig gøre. Det virker som om, det kan ske inden for relativt kort tid, men ingen af os tør sige, hvor lang tid det kommer til at tage, og hvad for en skal sted det præcis bliver,« siger han.

Ifølge ham er det sikkert, at ungerådet kan tale om ’når de får et sted’ og ikke ’hvis de får et sted. Frederikssunds unge væbner sig med tålmodighed og klargør en eksplosion af ungdomskultur, til når de har et sted at starte fællesskabet.