Formand: Lad os sammen skabe ungdomsråd i alle kommuner

I dagens (lørdag) Politiken foreslår formand Sidsel Torp Henriksen at komme de skidte demokratiske tendenser for unge til livs ved at lave et ungdomsråd i alle kommuner

Tidligere på ugen bragte Politiken nye tal, der viste, at kun hver tredje under 25 år planlægger at stemme til kommunalvalget.

I dag reagerer NAU’s formand, Sidsel Torp Henriksen så på de dystre prognoser for demokratiet med et læserbrev i Politiken.

Unge mangler nogen at spejle sig i

Under overskriften “Løsningen er ungdomsråd” forklarer hun, hvorfor det ikke er så overraskende, at tallene er så deprimerende:

Sidsel Torp Henriksen har været formand siden landsmødet i november

– For mange unge er kommunen en fjern planet hersket af høje tindinger og grå lokker. Her er man ikke velkommen, medmindre man taler et særligt bureaukratisk sprog og kan identificere sig med børnepasning og ældreomsorg. Problemet er, at unge ikke har nogen at spejle sig i – selv om de 18 til 30-årige udgør 20 procent af befolkningen, er sørgelige fem procent repræsenteret i kommunalbestyrelserne.

Og så går formanden ellers i løsningsmode. Det handler om at tænde den demokratiske ild, forklarer hun:

Den demokratiske ild

– NAU er en frivillig forening, der under fælles fane organiserer de danske ungdomsråd, og vi kan tydeligt se, hvordan den demokratiske ild brænder i aktive unge i ungdomsråd, når de beretter om ungdomsrådsarbejde i kommunerne til NAU’s fællesarrangementer, siger hun og slutter af med svada henvendt mod beslutningstagerne i Danmark:

– I 2011 anbefalede Valgretskommissionen ungdomsråd i alle kommuner, siden har Indenrigsministeriet udtrykt interesse, et flertal af kommunerne siger, de ønsker et ungdomsråd, og i sidste uge sagde kulturminister Marianne Jelved, at ”jeg vil gerne se den kommunalbestyrelse, der siger nej til et ungdomsråd”. Alligevel går det langsomt med at etablere ungdomsråd i kommunerne. Det er som om, man ikke tør række hånden ud til de unge. Men vores erfaringer viser, at unge kan håndtere tilliden og rammerne og derved skabe et ungdomsmiljø, der kan bygge bro til kommunalpolitik og give ejerskabsfølelse i forhold til kommunerne. Ungdomsråd er den perfekte indføring i demokratiet og vil i sidste ende få flere unge til valgurnerne. Så lad os sammen få skabt et ungdomsråd i alle kommuner!

Her er læserbrevet