Flere kommuner hører de unge

NAUs ledelse
Ledelsen i NAU klør på, for at der skal komme ungdomsråd i alle landets kommuner.

Flere og flere ungdomsråd opstår i kommunerne. De er mere aktive, og de bliver taget mere seriøst.

Efter DR ringede til os for at måle pulsen på ungdomsråd, skrev et par af deres journalister en artikel. Den tillader vi os at bringe her:

Ungdomsrådene bliver stærkere, mere rodfæstede og mere seriøse. I alt er der i 62 af landets 98 kommuner et ungdomsråd.

– Vi laver arrangementer for unge, fordi det skal være federe at være ung i vores kommune, forklarer næstformanden i Ringkøbing-Skjerns ungeråd Martine Brumsbjerg.

Hun er lige nu med til at forberede et stort gratis beach party for unge i Søndervig. Ikast-Brandes ungdomsråd har lige holdt udendørs “bål og biograf” og et skumparty for 1000 unge.

I Thisted står unge bag den landskendte Alive-festival. Det lokale ungdomsråd er med til politiske høringer og arrangerer vælgermøder.

Alene i år har ni nye ungdomsråd sluttet sig til det landsdækkende Netværket af Ungdomsråd.

Ungdomsrådene bliver også taget mere alvorligt, oplever Kathrine Vogn fra Netværket af Ungdomsråd:

– De har sindssygt mange engagerede unge, som ændrer lokalsamfundene, siger hun.

Det er lige fra politisk arbejde til ren fornøjelse. Især i yderområderne vinder ungeråd frem, fordi kommunerne satser mere på de unge, påpeger Kathrine Vogn.

I Thisted Kommune kan borgmester Lene Kjeldgaard Jensen (V) glæde sig over at have hele to ungdomsråd: Det kulturelle URT (Ungdomsrådet i Thy) og det mere politiske TKU (Thisted Kommunes Ungdomsråd).

– Jeg synes på alle måder, det er med til at kvalificere vores arbejde. Jeg synes også, det er sjovere, for de kommer med et helt andet syn på nogle ting. De vinkler er gode for os at få på, siger hun.

Martine Brumsbjerg fra Ringkøbing-Skjern mener ligefrem, at ungdomsråd kan gøre en forskel for yderkommuners fremtid.

– Jeg tror, at sådan noget som det her er med til at fremme, at unge gerne vil flytte tilbage til kommunen, fordi de får nogle gode oplevelser, mens de bor her, siger hun.

Kilde: DR