Farvel og tak, 2016!

Af Kathrine Vogn, afgående sekretariatsleder for NAU

I januar er det velsagtens obligatorisk at gøre status over det forgangne år – så det skal alle NAU’s medlemmer og venner selvfølgelig heller ikke snydes for.

2016 var året, hvor NAU kom op på 48 betalende medlemmer. I 2016 fik vi således 8 nye, seje ungdomsråd i vores netværk – en stigning på hele 20 %. Det betyder, at vi nu repræsenterer 46 kommuner fordelt i hele det danske land. Det er naturligvis en utrolig positiv udvikling for NAU, men set fra et endnu større perspektiv, hvad peger denne stigning så egentlig på, hvordan kan vi forstå disse tal? For mig bekræfter de en klar tendens, som jeg også har vendt med flere journalister og interessenter i løbet af året: Der kommer stadig flere aktive ungdomsmiljøer i Danmark – og de er mere engagerede, seriøse og drevne, end vi har set tidligere. I juni skrev DR netop en artikel om ungdomsråd, hvor jeg udtalte mig om tendensen: ”Ungdomsrådene bliver også taget mere alvorligt – De har sindssygt mange engagerede unge, som ændrer lokalsamfundene. Det er lige fra politisk arbejde til ren fornøjelse. Især i yderområderne vinder ungeråd frem, fordi kommunerne satser mere på de unge.” I NAU er vi utrolig glade for at se, at de unge og ungdomsrådene får mere spalteplads – de fortjener om nogen en omtale for den store lokale og kommunale indsats de gør, i deres daglige virke.

2016 var også året, hvor NAU’s store projekt Madfællesskaberne startede op, i samarbejde med 4 andre organisationer og uddannelsesinstitutioner. Madfællesskaberne samler unge fra hele landet om det fælles måltid, i en ung-til-ung-relation: Det er de unge selv, der udvikler og afholder alle arrangementer. I NAU er vi derfor utrolig glade for, at vi har mulighed for at uddanne 24 ungdomsrødder til madambassadører hvert år, tre år i streg, helt gratis for ungdomsrådene. Ydermere er vi med til at uddele i alt 300.000 kr. til unges madprojekter over de tre Madfællesskabs-år. NAU eksisterer netop for at gøre vilkårene for ungdomsråd bedre, så at vi med dette projekt kan give en saltvandsindsprøjtning med så store pengebeløb, er en stor sejr.

I 2016 fortsatte NAU som altid med udbredelsen af ungdomsrådsideén. En idé som Marianne Jelved også præciserede ganske fint i forbindelse med vores tidligere projekt, UR2015 – opstart et ungdomsråd: “De unge har nøglen til fremtiden – netop derfor er det vigtigt, at de er med til at skabe nutiden.” At der så findes så mange engagerede ungdomsråd rundt om i Danmark, gør naturligvis kun vores arbejde nemmere og sjovere. Jeg kan nævne et utal af succeshistorier og bedrifter – ungdomsråd som repræsenterer ungdommen på fineste vis og får sat nye (ungdoms)bevægelser i gang. Men i henhold til førnævnte projekt, UR2015, er det i særdeleshed værd at nævne Faaborg-Midtfyn og Sønderborg, som var to af de kommuner, som tog imod NAU og kulturstyrelsens tilbud om at få hjælp til at starte et ungdomsråd op. Begge opstartsprocesser kulminerede nemlig i 2016, hvor Fåborg-Midtfyn Kommunes Ungdomsråd vandt NAU’s pris Danmarks pt. Sejeste ungdomsråd, fordi de på kun halvandet år har skabt et veletableret råd og fået 350.000 kr. til at skabe et aktivt ungdomsliv i deres kommune. Sønderborg vandt til gengæld DUF-prisen Årets ungdomskommune, fordi de har et stort fokus på kommunens unge bl.a. med ungdomsrådet.

For mig personligt viste 2016 sig dog også at være mit sidste år som sekretariatsleder i NAU. Det har været et ubeskriveligt privilegie at få lov til at repræsentere alle jer frygteligt seje mennesker og fortælle jeres historier til politikere, journalister og andre organisationer. Mine to år i NAU har givet mig en endnu større respekt for og tro på ungdommens lyst til at engagere sig i samfundet og det danske demokrati. Ungdommens vilje og dens evne til at skabe forandring imponerer mig gang på gang. Den læring vil jeg tage med mig i mit nye arbejde med politisk rådgivning i FOA. Jeg er dog helt tryg ved at overlade posten som sekretariatsleder til Mie Hovmark fra februar. Mie skal I nok hurtigt komme til at lære at kende, men hun har bl.a. samlet mange relevante erfaringer fra sin tid i bestyrelsen i Erhvervsskolernes ElevOrganisation (EEO). Mie kan kontaktes på mail: mie@nau.dk og telefon: 2097 9508.

Jeg vil holde aktivt med fra sidelinjen – Keep up the good work!

Hvis du vil blive klogere på NAU’s planer for 2017, kan du læse videre her, hvor Nicolai Boysen, NAU’s formand, beretter.