Et sjovere kommunalvalg

Kommunalvalget bliver sjovere. Nu. NAU har fået en større bevilling fra Dansk Ungdoms Fællesråd. Formålet er at engagere de unge til at stemme til kommunalvalget i efteråret

Det vælter ind med gode nyheder til de danske ungdomsråd i øjeblikket. Nu er endnu én – og en af årets største – officiel. Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF) har bevilget 85.250 kroner til Netværket af Ungdomsråds projekt: “Sjovere.nu”.

Unge på dagsordenen
– Det er dejligt at få den anerkendelse af DUF. Den viser, at vi har fingrene nede i noget vigtigt, siger Torben Vinter, ungdomsrådskonsulent i NAU – og manden bag ansøgningen til DUF, der udløser det store beløb til NAU.

Torben Vinter er ungdomsrådskonsulent i Netværket af Ungdomsråd. Han står bag projektet sjovere.nu og har skrevet ansøgningen til Dansk Ungdoms Fællesråd

Pengene skal blandt andet bruges til fysisk kampagnemateriale, som skal rundsendes til NAU’s medlemmer, og en projektansættelse, så en kompetent medarbejder kan rejse landet rundt og motivere de unge til at kampagne for unges rettigheder i kommunerne, inden kommunalvalget afholdes i november i år.

Og med overskriften “sjovere.nu” er det åbenbart, at det ikke skal foregå af den konventionelle, dødkedelige vej:

Sjov i gaden
– Det bliver ikke med plakater i lygtepælene og typiske valgmøder. Men vi er i gang med at udtænke strategier, der helt springer den almindelige måde at tænke kommunalvalgskampagner på, siger Torben Vinter.

Der er blandt andet snak om at lave en hjemmeside med falske nyheder, lave virale kampagner, diverse happenings på gågader, kærestebreve til politikere og så videre og så videre.

– Vi er stadig i den tidlige del af processen, men det tegner til at blive sjovt, siger Torben Vinter.

Her, tre af kampagnegruppens medlemmer (fra venstre): Jeppe Würtz Petersen, Norddjurs Ungdomsråd, Rasmus Petersen, Viborg Ungdomsråd og Mikkel Vinther, Ungdomsrådet i Thy.

Sammen med to repræsentanter fra ledelsen og fem dygtige folk fra landets ungdomsråd, er der ind til videre afholdt én kampagneweekend. I denne weekend skal der igen tænkes ud af boksen, når gruppen mødes i Fredericia og udtænker de næste spor i det ærefulde forsøg på at få unge til valgurnerne.

Kun hver tredje vil stemme
Noget, det ikke går helt godt med. Nye tal viser således, at kun hver tredje under 25 år er sikker på at stemme til kommunalvalget. Kun 45 procent af de 19-21-årige stemte ved seneste kommunalvalg – for de to største byer faldt valgdeltagelsen med otte procentpoint i forhold til 2001 og kun omkring en tredjedel af de danske kommuner har et ungdomsråd.

– Den lave valgdeltagelse er et stort problem for demokratiet og regeringen er meget opmærksom på det. Så vi er simpelthen så glade for at kunne lave et projekt, der har frie tøjler, men et klart defineret mål: at få unge på dagsordenen – og dermed til stemmeurnerne, siger Torben Vinter.

Forskere kigger med
DUF er med i et forskningsprojekt, hvor to forskere fra Københavns Universitet, forsøger at afdække, hvilke tiltag der har indflydelse på unges valgdeltagelse. Derfor vil dette projekt også løbende blive overvåget af forskerne, som vil anvende projektet i deres forskning.

– Vi regner med at kunne skabe gode resultater, og vise, at man kan tænke lokaldemokrati og unge på en ny og sjovere måde, siger Torben Vinter.

Læs reportagen fra første kampagneweekend.

Pengene til projektet kommer fra DUF’s initiativstøtte-pulje