Eksklusivt for Udkantsdanmark

Jesper Frost og Mikkel Vinther, der står bag filmen Abrakadabra
Jesper Frost og Mikkel Vinther, der står bag filmen Abrakadabra

Abrakadabra er en film om unge i Udkantsdanmark. Mange af Danmarks ungdomsråd ligger netop der, hvor det føles, som om kragerne vender, og derfor turnerede hjernerne bag Abrakadabra i slutningen af juni rundt til nogle af dem

Fra Bornholm over Ærø, Haderslev, Varde, Jammerbugt og Thisted til Hjørring. Hele Danmarks udkant har fået besøg af Mikkel Vinther og Jesper Frost fra Thisted, der under navnet VintherFrost har produceret spillefilmen Abrakadabra.

De har rejst rundt med filmen og vist den i de forskellige byers biografer med de lokale ungdomsråd som medarrangører. Derefter tager de en diskussion af udkantens ungdom op med de fremmødte, og der har været masser at diskutere:

»Vi har både diskuteret den problematik med stoffer i de små udkantsbyer, som filmen rejser, men også mere generelle emner om udkanten. Der har flere steder været fokus på de muligheder, der er i udkantsområderne,« siger den ene halvdel af VintherFrost, Mikkel Vinther.

Bred opbakning i udkanten

Filmen kan umiddelbart have et nedslående verdenssyn, men faktisk er den lidt af et lokalt præmieprojekt. Det er nemlig lykkes holdet bag at samle 200 frivillige fra deres lokalområde til at hjælpe som statister, rekvisitmagere, fotografer og sågar cateringservice på settet.

»Vi er tredive frivillige i kernegruppen, der aldersmæssigt spænder mellem 15 og 70, og det er et meget godt billede på diversiteten i gruppen. Derudover har der også været alle de steder, vi har optaget, og dem vi har lånt udstyr af. Alle var enige om, at vi manglede en positiv historie fra udkanten, og det kunne vi levere«.

I Varde vil de selv i gang

Det er i virkeligheden budskabet om alle mulighederne, de to thyboer bag gerne ville give videre på deres tur rundt i landet. Deres fornemste opgave er at sikre, at unge i udkanten forstår at bruge det potentiale, der er i deres lokalområder. Og det budskab er brændt igennem i Varde Kommune, hvor ungerådsformand Daniel Dines Dynesen var imponeret.

»Dem, der var med, var meget positive over filmen, og det var virkelig sjovt at høre, hvordan de havde gjort det, og hvad det havde krævet. Jeg tror også, der var flere, der blev inspirerede til at gå i gang selv,« siger han.

Han forklarer, at der er flere meget filminteresserede unge, der kommer i ungehuset i Varde, og at det derfor var nærliggende at vise Abrakadabra. De fremmødte blev opmærksomme på, at der ikke er langt til vellykkede projekter i udkanten, fordi de ikke skal konkurrere med alle mulige andre projekter. Derfor er Varde og de andre udkantsbyer i virkeligheden et rigtig godt sted at kaste sig ud i noget lignende.

Filmen blev vist i ni forskellige byer, der alle kan siges at ligge i Udkantsdanmark.