At starte Udkantsdanmarks første rigtige festival

Billede: Louise Koustrup
Billede: Louise Koustrup

I 2009 besluttede en gruppe venner fra Thisted, at selvom de flyttede fra byen, skulle deres engagement i området ikke lægges i graven. De beslutning blev til Alive Festival, som i 2013 havde 5 års jubilæum på en udsolgt festival med 1000 deltagere

Festivalens initiativtagere havde alle været med i URT (Ungdomsrådet i Thy) og det var på basis af deres erfaringer derfra, de ville skabe et årligt musikalsk samlingspunkt i byen. NAU har talt med Mads Dahl fra festivalens bestyrelse, som studerer Music Management i København og har været en del af festivalen siden begyndelsen.

»Vi var flyttet fra Thisted på det tidspunkt. Men vi havde alle sammen tilknytning til URT og synes, at det kunne være sjovt at have en anledning til at vende tilbage en gang om året. Det skulle være på en måde, som kunne bygge videre på de erfaringer, vi havde gjort os, da vi lavede ting med URT,« fortæller Mads Dahl.

Fordel af holde festival i yderområde

Den vision blev til Alive Festival, som viste sig at have potentiale. Cirka halvdelen af festivalens solgte billetter i 2013 blev solgt uden for Thisted. Det rykker begivenheden fra en byfest til en regulær festival, hvilket også er tanken. Alive Festival skal vise, at den slags arrangementer ikke kun kan foregå nær storbyer. Det har ligefrem sine fordele at afholde festival i Thy, mener Mads Dahl:

Billede: Alive Festival
Billede: Alive Festival

»Det er en stor fordel, at vi ikke behøver at konkurrere med en masse andre kulturtilbud i området. Vi skal kun konkurrere med os selv om at blive bedre og større, og det giver en frihed, vi ikke ellers ville have.«

Man kan undre sig over, hvordan så mange finder helt til Thy sommerferien, men ifølge Mads Dahl, kan det sagtens lade sig gøre at lokke unge festivalgængere til Udkantsdanmark:

»Jeg tror egentlig gerne, at folk vil se, hvad det er for noget oppe i Thy. Så på mange måder kan Alive Festival være en lejlighed til at komme derop.«

Tålmodighed er vejen frem

For andre, der kunne være interesserede i at starte lignende projekter i udkantsområderne, råder Mads Dahl til tålmodighed. Han forklarer, at ting tit tager lidt længere tid i udkantsområderne, fordi man ikke kan blive båret af den samme ’hype’, som findes i et storbymiljø.

Og det har da også været op og ned for den unge festival. I 2011 måtte de se et underskud på 100.000 kroner i øjnene. De blev enige om, at det ikke måtte betyde enden, så de lærte sig selv at få mest muligt ud af det lille budget, og allerede i 2012 var de tilbage på sporet.

I 2014 løber Alive Festival af staben d. 15.-16. august. Hvis du har mod på et musikprogram, der stræber efter at samle det bedste, Danmark har at byde på lige nu, så hold øje med Alivefestival.dk, hvor billetsalget snart vil begynde.