Aktørernes ungdomshus er do it yourself

Foto: Aktørerne
Foto: Aktørerne

Tag dit projekt med ned i ungdomshuset, og gør det til virkelighed. Sådan lyder visionerne for Norddjurs ungdomsråd Aktørernes nye ungdomshus

En gammel arrest midt i Grenå by har siden slutningen af august fået nyt liv som ungdomshus. Her har Norddjurs Kommunes ungdomsråd Aktørerne efter mange års ønske fået lov at flytte ind, og nu håber de unge, at huset udvikler sig til det fristed, de har drømt om.

Josefine Mandrup Johansen, der er formand for Aktørerne, fortæller, at bygningen stadig er præcis, som da den husede byens kriminelle.

»Vi har en hel masse små celler, som vi skal prøve at gøre noget kreativt med. Så der er masser af mulighed for at tage sine projekter med herned, for der er plads nok til at gennemføre dem,« siger hun.

Nyt liv i gamle sager

Bygningen er fredet, og det betyder, at ikke engang tremmerne for vinduerne kan fjernes. Navnet Arresten har de unge også valgt at beholde, for det passer jo til stedet.

De første projekter er allerede i gang i den gamle arrest. Foto: Aktørerne
De første projekter er allerede i gang i den gamle arrest. Foto: Aktørerne

Udfordringen nu er at få skabt en indbydende stemning i lokalerne. Aktørerne løser den opgave ved at gøre kommunens borgeres gamle møbler til husets nye inventar. Det har indtil videre givet gode resultater, som de unge har suppleret med hjemmebyggede bænke og grillplads.

Kom med dit eget

Det hjemmelavede synes at være en gennemgående tendens i Arresten, der skal huse nogle arrangementer men først og fremmest skal stille plads til rådighed, som kommunens unge kan udfolde sig på.

»Der er flere ungdomshuse, der fungerer som en slags caféer, hvor folk bliver inviteret indenfor til arrangementer. Hos os er tanken nærmere, at man for eksempel kan tage sin symaskine med ned og holde syværksted, hvis det er det, man har lyst til en aften,« siger Josefine Mandrup Johansen.

Hun lægger desuden vægt på, at stedet skal være andet og mere end bare fester for de unge. Selvom Aktørerne nu gerne vil prøve kræfter med en enkelt festival, som der nok godt kan blive plads til.