13 nye ungekulturprojekter er skudt i gang

Projektweekend i MiddelfartNAU har i weekenden afholdt den til dato bedste projektweekend i Middelfart med 57 ungdomsrådsmedlemmer fra hele landet

»De mest engagerede mennesker, jeg længe har mødt.« Sådan skrev en af deltagerne på NAU’s Facebook-side i en anmeldelse søndag formiddag. Han er ikke alene om at være imponeret over de unge og stemningen. Også Louise Søyland fra Rampen havde en weekend, hun ikke glemmer foreløbig:

»Det at få muligheden for at arbejde sammen med 40-50 andre unge, som brænder for ungekultur, ligesom jeg selv gør, har været en kæmpe oplevelse, og det bliver bestemt ikke den sidste.«

Formålet med NAU’s projektweekend var at inspirere ungdomsrådene til at udnytte, at 2015 er Ungekulturår, og at de derfor kan søge 10.000 kroner hos Kulturministeriet hver tirsdag til små kulturprojekter for og af unge.

Iderigdom på Østre Skole

Hele lørdag blev brugt på idegenerering og projektarbejde. Ungdomsrådskonsulent Benjamin Mørch fra NAU introducerede deltagerne til værktøjer, de kan bruge, hvis de mangler ideer, gerne vil have fuldt overblik over tidsplanen for deres projekts forløb eller skal sælge deres projektide til resten af ungdomsrådet, kommunen eller andre unge i deres lokalområde.

»Det var virkelig fedt at arbejde med så mange unge. Jeg var meget imponeret over alle deres vilde ideer, og at de tog så meget ansvar for de opgaver, jeg gav dem,« siger Benjamin Mørch om weekenden.

Blandt de vilde ideer var en fastelavnsfest, hvor deltagerne hejses op i seler for at slå på en gigantisk tønde, sansenatteløb og river rafting ned af Gudenåen på hjemmelavede tømmerflåder.

Konkrete projekter kommer med hjem

11043054_10152870201209821_2475315297896404788_nDen begejstrede facebook-anmelder er Thorstein Birch fra Haderslev Ungdomsråd. Deres projekt skal være et samarbejde med spejderne om en skovtur:

»Vi vil gerne lave samarbejder mellem foreningerne i Haderslev, så vi skulle gerne få stablet en overlevelsestur på benene for at bryde de vante rammer for ungdomsrådet og give spejderne mulighed for at vise, hvor seje de er,« siger Thorstein Birch om projektet.

Turen kommer til at inkludere bygning af sheltere, mad over bål og en hel masse øvelser, der skal ryste flere forskellige slags unge fra Haderslev sammen.

Lørdag aften inkluderede også læring

Mængden af store tanker, der skulle tænkes, og planer, der skulle udarbejdes, satte sine spor på deltagerne sidst på eftermiddagen lørdag, men heldigvis var der rig mulighed for at sætte gang i kroppen igen til aftenens underholdning, som bød på swingdansundervisning. Amalie Rahbek Kristensen fra Ungerådet Varde blev hurtigt hooked på trinnene.

»Min partner Niels og jeg blev så grebet af stemningen i lørdags, at vi adskillige gange hen på aftenen og natten indtog gulvet, med det bedste vi kunne og havde lært,« siger hun.

Hun og Thorstein Birch har begge været med til tidligere NAU-arrangementer, men for Louise Søyland var det en debut:

»NAU’s Projektweekend 2015 var super lærerig, spændende og ikke mindst rigtig sjov, og udover inspiration, har jeg fået en masse nye venskaber. Jeg føler, at folk har taget imod mig med smil og åbne arme,« siger hun.

Næste NAU-arrangement er Årsmødet, som afholdes den 8.-10. maj.